Hoe maak je zelf pasta

GardenHappiness - Tips & Trucs - Hoe maak je zelf pasta

Hoe maak je zelf pasta? Het is natuurlijk heel gemakkelijk om kant en klare gedroogde pasta in de winkel te kopen. Maar verse pasta is toch echt het allerlekkerste, helemaal wanneer je het zelf maakt en daarna de saus maakt op basis van de verse ingrediënten uit jouw tuin.

Heer lees je hoe jij gemakkelijk zelf heerlijke pasta maakt.

 

Met de machine of met de hand?

Rol je het deeg uit met een pastamachine of met een deegroller? Iets om over na te denken! Met een deegroller krijg je stevig deeg niet dun genoeg en met een pastamachine wel. Voor de pastamachine is daarom sterk deeg nodig dat niet kapot gaat als je het dun uitrolt. Vooral voor ravioli en andere gevulde pasta is dun deeg het lekkerst. Voor vellen lasagne is dikker deeg prima. Dit kun je ook redelijk met de hand uitrollen en mag iets soepeler zijn.

 

Welk meel?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en elke pastamaker heeft zijn eigen verhoudingen voor pastadeeg. Voor stevig deeg dat je met de machine rolt, is de verhouding: 250 g patentbloem, 250 g semolina (fijn griesmeel van harde tarwe) en 5 eieren (M). De harde tarwe zorgt voor sterk deeg dat dun kan worden gerold in de machine zonder te breken. Patentbloem zorgt voor soepelheid. Deeg met eieren in plaats van water is voller van smaak en machtiger. Je kunt in plaats van eieren ook 150 ml koud water nemen. Voor een iets soepeler deeg dat je met een deegroller uitrolt, kun je in verhouding wat meer gewone patentbloem nemen met wat minder semolina: bijv. 350 g bloem en 150 g semolina en bijv. 5 eieren of 3 eieren en 4-6 el water. Voor extra soepelheid voeg je 1 el olie toe.

 

Hoe rol je pasta?

Laat net gevormd pastadeeg eerst even rusten onder folie. Snijd het deeg in stukken van 75 g. Niet zwaarder, tijdens het uitrollen worden de vellen steeds groter en ze mogen niet te groot worden. Als je met de hand uitrolt, vorm het deeg dan alvast een beetje in de vorm die je uiteindelijk wilt hebben. Bijvoorbeeld een kleine platte rechthoek voor lasagnevellen en ravioli. Rol het deeg gelijkmatig uit op een dun met bloem bestrooid werkvlak tot een dunne lap van zo’n 1-1½ mm. Zet voor uitrollen met de pastamachine de machine op de wijdste stand. Bestuif het stukje deeg dun met semolinameel en haal het door de machine. Vouw het in drieën, draai een kwartslag en haal het weer door de machine. Herhaal dit een aantal keer. In het begin scheurt het deeg licht, maar door het vouwen, draaien en door de
machine halen, wordt het steeds soepeler en krijgt de deeglap een gelijkmatige vorm. Zet de machine op een steeds kleinere stand en herhaal de stappen. De deeglap wordt dan steeds langer en iets breder. Leg vellen deeg die klaar zijn op een schone droge theedoek en dek ze met folie af tegen uitdrogen.

 

Bron: Delicious Magazine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *